Vinproduktion på Sardinien
På Sardinien har det producerats vin ända sedan 800-talet f. Kr. då fenicierna tog med sig vinet till ön. Varje år produceras ca 924 000 hektoliter vin per år på Sardinien.
Kvalitetsmässigt utgörs ca 28 % av DOC-vin, det finns 20 appellationer för denna kvalitetsmärkning på Sardinien. Däremot finns det bara en DOCG och det är området Vermentino di Gallura. Appellationen ligger på norra delen av ön och producerar i huvudsak vita viner baserade på Vermentinodruvan. Dessutom har Sardinien 16 lantvinsappellationer IGT, vilket är mer än vad någon annan region har.
Förutsättningarna för vinodling har stora likheter med de på Sicilien. Båda påverkas starkt av den nordafrikanska vinden scirocco och har ett varmt och torrt klimat.
De populäraste druvorna
När det gäller blå druvor är de viktigaste Cannonau (Garnacha), Carignano och Monica. Vinerna som görs på dessa druvor kan vara torra eller söta.
På Cannonau kan man även tillverka ett portvinsliknande starkvin.
Den mest populära gröna druvan är Nuragus. Andra gröna druvor är Venaccia, Vermentino, Moscato, Malvasia och Nasco.
Om sardiska viner
Bland de vita vinerna är de på druvan Vermentino de bästa, Vermentino di Gallura DOCG och Vermentino di Sardegna DOC. Andra vita är de gjorda på Torbato, Alghero DOC, och Nuragus, Nuragus di Cagliari DOC.
När det gäller öns röda viner är de bästa de torra varianterna av Cannonau, Carignano del Sulcis DOC och Monica, Monica di Sardegna DOC och Monica di Cagliari DOC.
Välkända vinproducenter
Det finns en rad bra vintillverkare som är värda att nämnas, några av dem är:
Antonio Argiolas, Centro Enologico Sardo, Giovanni Cherchi, Attilio Contini, men också Cantina Sociale di Dorgali, Piero Mancini, Cantina Sociale Marmilla, Naitana, Cantina Sociale di Santadi och Sella & Mosca.
Var odlas vinet på Sardinien?
Vinodlingar hittar man i stort sett över hela ön, men för att göra det enklare delar vi in Sardinien i fyra olika områden: nordvästra, östra och sydvästra Sardinien samt Campidanoslätten. Utöver dessa områden finns ett antal regionala appellationer som täcker nästan hela Sardinien.
Nordvästra Sardinien
Alghero DOC
Alghero är en gammal stad på nordöstkusten och appellationen täcker en mängd olika druvor och viner, röda blandviner (rosso), vita (bianco), rosé (rosato) och en mängd druvrena viner på exempelvis de röda druvorna Cabernet, Cagnulari, och Sangiovese. Och på de vita Chardonnay, Sauvignon, och Torbato.
Några exempel på bra producenter är: Cherchi, Santa Maria la Palma, och Sella & Mosca. Sella & Mosca är den riktig stora vinproducenten på Sardinien.
Malvasia di Bosa DOC p
Malvasia di Bosa är ett vin där man lyckats ta bort Malvasias annars så dominerande aprikoston. Görs både som vanligt och som starkvin. De bästa vinerna i området görs av de odlare som struntar i regelverket och istället gör härliga IGT. Friska, söta och med underbara fruktaromer.
Exempel på bra producenter är: Battista Columbu och Gian Vittorio Naïtana (Murapiscados).
Östra Sardinien
Vermentino di Gallura DOCG
Det är här du hittar Sardiniens första Vermentinoappellation som upphöjd till DOCG (1996). Detta har påverkat vinproducenterna i området som tillverkar allt bättre viner.
De bästa vinerna härifrån räknas även bland Italiens bästa vita viner. De druvrena vinerna görs på minst 95 % Vermentino.
Några exempel på bra producenter är: Cantina Sociale del Vermentino, Cantina Sociale Gallura, Capichera, Pedra Majore och Piero Mancini. Vinerna av högst kvalitet produceras av Capichera.
Campidanoslätten
Vernaccia di Oristano DOC
I denna appellation tillverkas sherryliknande viner på druvan Vernaccia di Oristano.
Man använder sig av rejält mogna druvor som vuxit i det varma klimatet på västkusten, nordväst om staden Oristano. Det ger sherryliknande viner med smaker och dofter av bland annat nötter, rostade mandlar, svamp och citrusskal.
Den absoluta mästaren när det gäller dessa viner är Attilio Contini, som tillverkar en hel serie med Vernaccia di Oristano-viner.
Malvasia di Cagliari DOC
I denna appellation finns en duktig producent, Villa di Quartu, som de senaste åren tillverkat intressanta viner. Vinerna, som måste vara gjorda på enbart druvan Malvasia di Sardegna, får göras i ett flertal olika versioner.
Moscato di Cagliari DOC
Även i denna appellation är det Villa di Quartu som har ett namn.
Druvan som gäller är Moscato Bianco och två versioner tillåts.
Nasco di Cagliari DOC
Här görs det numera viner (oftast lantvin IGT) baserade på den ovanliga, lokala druvsorten Nasco.
Nuragus di Gagliari DOC
En intressant appellation som odlar en druvsort som förr mest användes för basvin i Piemontes Vermouthproduktion.
Två bra producenter är Argiolas och Cantina Sociale di Santadi.
Sydvästra Sardinien
Carignagno del Sulcis DOC
Här har man lyckats att uträtta stordåd med den annars så medelmåttiga druv- sorten Carignano. Idag är Carignano något av en kultdruva och appellationen har sedan dess bara vuxit. Hemligheten är det varma klimatet med sin långa odlingssäsong som gör det möjligt att framställa mörka, kraftiga, saftiga och långlivade viner.
Ledande producent i området är Cantina Sociale di Santadi.
Regionala appellationer
De regionala appellationerna täcker i stort sett hela Sardinien. Följer vinodlarna regelverket vad gäller druvsorter, skördeuttag, alkoholhalt etc. får man alltså producera dessa viner var som helst på ön. Det innebär att ett visst vin, som görs på en speciell druvsort kan tillverkas på flera olika platser på ön. Här följer några exempel på dessa viner, allt från enkla lantviner till riktigt bra kvalitetsviner:
Cannonau di Sardegna DOC
Cannonau di Sardegna appellationen täcker alltså i likhet med övriga regionala appellationer hela Sardinien. Mestadels odlas dock Cannonau i nordöst och på östkusten, som har en lång tradition att göra just Cannonouviner. De bästa (häftigaste och mest lagringsdugliga) exemplaren görs i Olianozonen (vid Barbagiakullarna). Vinerna härifrån får betecknas Nepente di Oliena.
Generellt påminner sardisk Cannonau om spanska Riojaviner, vinerna är dock inte speciellt färgade och får snabbt en gulbrun ålderskant. Smaken och doften är ofta jordig, med dragning åt tjära och tobak, och mörkt bärig.
De mest kända Cannonauvinerna är inte kvalitetsklassade DOC utan är lantviner med IGT-märkning: Argiolas Turriga och Sella & Mosca’s Tanca Farrà.
Argiolas är öns lysande stjärna. Vinproducenten gör exempelvis en av de bästa Vermentino di Sardegna – deras Costamolino.
Monica di Sardegna DOC
Monica är en ovanlig druvsort av spanskt ursprung som bara odlas på Sardinien. De flesta odlingarna ligger på den varma Campidanoslätten, norr om Cagliari. Vinerna är lätta, blåröda och har ofta både låg syra och strävhet. Smakar och doftar bär (björnbär, körsbär) och plommon.
Cantina Sociale di Santadi är en ledande producent av dessa viner.
Moscato di Sardegna DOC
En appellation som inriktat sig på fruktiga, blomsterdoftande mousserande (spumante) Moscatoviner, gjorda på druvan Moscato Bianco (minst 90 %). De flesta druvorna lär odlas på norra delen av Sardinien.
Vermentino di Sardegna DOC
De bästa vinerna från detta område kan mäta sig med vinerna från Gallura, men generellt så håller de en lägre kvalitet. De flesta vinerna är stilla och torra, men det görs både söta och mousserande (spumante).
Förslag på utmärkta vinodlare är: Argiolas (Costamolino), Cantina Sociale Santa Maria della Palma och Cherchi.