Trekking

Trekking

Vandra mellan vita stränder och orörda bergsområden

Sardinien är idealiskt för vandring. Närheten mellan hav och bergiga områden gör vandringen varierad och det är aldrig långt till storslagna vyer eller ett svalkande bad.

Kombinationen av orörd natur, gästfrihet och kulinariska upplevelser lockar många fotvandrare till ön. Det finns en rad lokala aktörer som erbjuder vandringspaket både med och utan guide.

Om vandringen

Här finns både lättvandrade, väl utmärkta leder och mer avancerade leder som kräver viss vana och kompass. Att vandra på Sicilien innebär oftast att man är ute på dagstur, antingen i grupp med guide eller att du vandrar på egen hand. I vissa områden är terrängen ojämn och lederna kan vara dåligt markerade, men information om detta går att få via det lokala turistkontoret. Det fina med vandringar på Sicilien är att det aldrig är särskilt långt till en restaurang. Efter några timmars vandring smakar det riktigt bra med hemlagad pasta, en skål med oliver eller ett glas rosé.

När är det bäst att vandra

Sardinien har kanske Italiens skönaste klimat. Under våren och hösten är det ofta en väderlek som påminner om svensk högsommar. Det betyder att du inte behöver bära med dig särskilt varma kläder och du kan vandra med en lätt packning.

Fina platser att vandra på

På Sardinien finns många vackra naturskyddsområden där det finns utmärkta vandringsleder.

  • Del Genargentu

Ett mycket attraktivt område att vandra i är nationalparken Del Genargentu som ligger på öns östra sida nära Tortoli. Där finns också Sardiniens högsta berg La Marmora, 1834 meter över havet. 

Några tips inför vandringen

Även om du packar lätt är det bra att ha med sig en vindjacka om det skulle blåsa upp. Eftersom du säkert kommer att vandra i strålande solsken bör du ta med dig en keps eller solhatt, solglasögon samt solkräm med hög skyddsfaktor. Det är en fördel att använda vandringskängor med höga skaft eftersom stigarna ofta har partier av smågrus och sten. Skaften ger också ett bra stöd för fotlederna och vandringen blir bekvämare. Glöm inte att ta med en rejäl vattenflaska och skavsårsplåster.

Producerad av Sommar & Co. Tack Roberto Lai för foto.