Sass

Sassari

Sassari, som är huvudort i provinsen Sassari, är den näst största staden på ön med över 130 000 invånare. Staden är en av de äldsta på ön och grundades troligen under tidig medeltid, den finns omnämnd år 1113. Sassari har Sardiniens äldsta universitet grundat av Jesuiterna och uppbyggt under perioden 1562-1627.

Staden är rik på konst, kultur och historia. Sassari är även omtalat för sina vackra palats, fontänen i Rosello och dess eleganta nyklassiska arkitektur som exempelvis Piazza d’Italia och Teatro Civico.
Stadens ekonomi bygger främst på turism och tjänstesektorn, men andra viktiga näringar är forskning, konstruktion, läkemedel och petroleumindustri. Staden är norra Siciliens viktigaste kulturella, administrativa och historiska centrum.

Högt beläget

Sassari ligger på nordvästra Sardinien 225 meter över havet. Staden ligger på en bred platå som sluttar mjukt ner mot Mexikanska Asinara och Nurraslätten.

Runt staden ligger ett grönt bälte av tusentals hektar olivodlingar och skog, bland annat ek.

Väster om Sassari ligger den glest befolkade Nurra Plain som utgör den största delen av regionen. Den goda tillgången på vatten, med ca 400 källor och artesiska brunnar, har varit en tillgång för utvecklingen av trädgårdsodling under flera århundraden.

Förhistoria och forntida historia

Sassariområdet har varit bebott sedan stenåldern och under hela antikens historia dominerade den nuragiska och romerska kulturen.
Det finns många arkeologiska platser och antika ruiner i och utanför staden. Några exempel på dessa är den förhistoriska pyramiden av Monte d’ Accoddi, ett stort antal Nuraghes och Domus de Janas (Fairy Houses). Andra intressanta ruiner är en romersk akvedukt, en romersk villa som upptäcktes i San Nicholaskatedralen och en del av den gamla vägen som förband den latinska staden Turrys Lybissonis med Caralis. På orten Fiume Santo finns också en fossil plats där en Oreopithecus bambolii (förhistorisk människoliknande primat) hittats, 8,5 miljoner år gammal.

Utbildning och industri

Det första sardiska universitetet i Sassari grundades av jesuiterna år 1562. Det var samma år som den första tryckpressen infördes och renässansens humanism blev mer allmänt känd.
Sassari blev tidigt ett viktigt industriellt centrum. Redan på 1800-talet hade staden en mycket viktig ställning när det gällde skinnproduktion. Även gruvdriften var viktig i området. Den första järnvägen invigdes år 1872 .
Under den fascistiska diktaturen hade staden över femtio tusen invånare och nya kvarter byggdes, de viktigaste av dessa är Monte Rosello och Porcellana, typiska exempel på Rationalist Architecture.
Under andra världskriget försökte de allierade bomba staden, men tack och lov misslyckades detta och endast järnvägsstationen skadades.

Övriga städer:

Cagliari-284x188

Cagliari

Cagliari heter på sardiska ”Casteddu” och är huvudstaden på ön Sardinien. Casteddu betyder slott. Staden ligger längst ner på södra Sardinien, vid Golfo degli Angeli…

Mer info >

Olbia-284x188

Olbia

Olbia är en modern och livlig stad, som ligger på nordöstra Sardinien. Staden är ekonomiskt och administrativt centrum på denna del av ön och ligger mycket Costa Smeralda…

Mer info >

Sassari-284x188

Sassari

Sassari, som är huvudort i provinsen Sassari, är den näst största staden på ön med över 130 000 invånare. Staden är en av de äldsta på ön och grundades troligen under tidig medeltid.

Mer info >

alghero-284x188

Alghero

Den lilla kuststaden Alghero är en underbar turistort under hela året tack vare dess smågator, gamla stad, affärer och närhet till strand och hav.

Mer info >

Nuoro-284x188

Nuoro

Nuoro är en stad på centrala östra Sardinien. Den ligger på sluttningarna av Monte Ortobene. Staden är huvudstad i provinsen Nuoro med en befolkning på 36.347.

Mer info >

Porto-cervo-284x188

Porto Cervo

Denna italienska badort i norra Sardinien ligger i komunen Arzachena, i provinsen Olbia – Tempio. Byn är det viktigaste centrum av Costa Smeralda.

Mer info >

san-teodoro-284x188

San Teodoro

San Teodoro åtnjuter stor prestige bland de viktigaste turistområdena på Sardinien eftersom den vet hur man erbjuder förstklassiga lockande naturmiljöer tillsammans med turisttjänster.

Mer info >

Producerad av Sommar & Co. Tack Roberto Lai för foto.