Nuoro

Nuoro

Nuoro ligger på sluttningarna av Monte Ortobene på östra Sardinien. Staden är huvudort i provinsen Nuoro och har en befolkning på 36 000 invånare. Nuoro anses vara ett vara ett viktigt kulturellt centrum i regionen och har kallats Atene sarda (Sardiniens Aten). Grazia Deledda, den första och enda italienska kvinnan som fått Nobelpriset (1926) i litteratur levde här. Staden är också födelseort för flera kända konstnärer, författare, poeter, målare och skulptörer.

Tidig histora och nuragisk kultur

De tidigaste spåren av mänsklig bosättning i Nuoroområdet är den så kallade Domus de Janas, mycket gamla gravar från tredje årtusendet f.Kr. Dessutom har man hittat delar av keramik från Ozierikulturen daterade cirka 3500 f.Kr.

Nuoro var även centrum för den nuragiska civilisationen (som utvecklats på Sardinien från ca 1500 till 250 f.Kr.) vilket framgår av mer än 30 nuragiska platser. En av dessa är en hel by belägen på landsbygden i Tanca Manna, strax utanför Nuoro, som bestod av cirka 800 traditionella husNuoro korsades också av en romersk väg som förband Karalis (Cagliari) med Ulbia (Olbia). Arvet från den romerska kolonisationen kan framför allt spåras i det sardiska språket som fortfarande talas i Nuoro. Sardu nugoresu anses vara det äldsta romanska språket.

Nuoro 2

Övriga städer:

Cagliari-284x188

Cagliari

Cagliari heter på sardiska ”Casteddu” och är huvudstaden på ön Sardinien. Casteddu betyder slott. Staden ligger längst ner på södra Sardinien, vid Golfo degli Angeli…

Mer info >

Olbia-284x188

Olbia

Olbia är en modern och livlig stad, som ligger på nordöstra Sardinien. Staden är ekonomiskt och administrativt centrum på denna del av ön och ligger mycket Costa Smeralda…

Mer info >

Sassari-284x188

Sassari

Sassari, som är huvudort i provinsen Sassari, är den näst största staden på ön med över 130 000 invånare. Staden är en av de äldsta på ön och grundades troligen under tidig medeltid.

Mer info >

alghero-284x188

Alghero

Den lilla kuststaden Alghero är en underbar turistort under hela året tack vare dess smågator, gamla stad, affärer och närhet till strand och hav.

Mer info >

Nuoro-284x188

Nuoro

Nuoro är en stad på centrala östra Sardinien. Den ligger på sluttningarna av Monte Ortobene. Staden är huvudstad i provinsen Nuoro med en befolkning på 36.347.

Mer info >

Porto-cervo-284x188

Porto Cervo

Denna italienska badort i norra Sardinien ligger i komunen Arzachena, i provinsen Olbia – Tempio. Byn är det viktigaste centrum av Costa Smeralda.

Mer info >

san-teodoro-284x188

San Teodoro

San Teodoro åtnjuter stor prestige bland de viktigaste turistområdena på Sardinien eftersom den vet hur man erbjuder förstklassiga lockande naturmiljöer tillsammans med turisttjänster.

Mer info >

Producerad av Sommar & Co. Tack Roberto Lai för foto.