Sardinia4_CNT_6feb13_alamy_b_646x430

Hundratals restauranter på Sardinien

Det är lätt att ta sig till de hundratals restauranger som ligger i området mellan Porto San Paolo, i norr, till San Teodoro, i söder.

Här är några tips på bra restauranger:

Da Nardino, San Teodoro • Il Giardinaccio, San Teodoro • Li Scopi , San Teodoro • La Pischera, San Teodoro • Ristorante Da Silvio • Ristorante L’Ea Cana • La Tavernetta, Vaccileddi • Il Portolano, Porto San Paolo.

Ett kök med många influenser

Sardinien är inte bara pecorino-ost. Det intressanta med det sardiska köket är att det under historiens gång har influerats av olika kulturer. Dessa inslag har med tiden format den gastronomi som vi kan njuta av idag.

Matkulturen är omfattande och varierad och erbjuder både delikatesser från hav och land, mare e terra.

En måltid i flera steg

Precis som i övriga Italien består måltiden av antipasto – förrätt, primo piatto – mellanrätt med pasta eller ris för att följas av secondo som är huvudrätten till exempel fisk eller kött. Efter huvudrätten serveras formaggio – ost, frutta – frukt och dolce – efterrätt.

Typiska antipasto di terra är olika slags inläggningar som till exempel: kronärtskockor, både odlade och vildväxande; så kallade cardi, chilifrukter fyllda med tonfisk och kapris; oliver och grönsaker; olika typer av ostar exempelvis färsk och lagrad pecorino samt pecorinoostkräm; caprino, skinka av fläsk och får; olika sorters salami; pane carasau, sardiniens variant av tunnbröd m.m.

I en antipasto di mare kan du exempelvis bli serverad bottarga i skivor med till exempel selleri och endiver eller skivad rå kronärtskocka. Denna förrätt kan även bestå av ostron, bläckfisksallad, musslor och snäckor av olika slag, tonfisk alla Catalana, friterade calamari och mycket annat gott från havet.

När det kommer till huvudrätten, Secondo di terra, finns det en rätt som måste nämnas: Porceddu eller Maialetto. Kärt barn har många namn. Helstekt spädgris serverad på en bädd av myrten. Denna delikatess måste du bara smaka. Prova även andra typer av grillat kött, arrosto av exempelvis lamm, get och får. Sardernas grillade fläskkorv, salsiccia, är också en specialitet.

Havets variant av huvudrätten Secondi di mare kan se ut på följande sätt: Aragosta (langust) eller Astice (hummer) som äts till exempel alla Catalana med tomater och lök eller alla Bosana med potatis och en sås gjord på olivolja, citron och hummer-rom. Grigliata mista, grillad fisk, scampi, bläckfisk och jätteräkor. Nyfångad grillad fisk i all sin enkelhet smakar fantastiskt gott. Beroende på odlingssäsongen finns olika sorters frukt. Under sommaren kan man njuta av till exempel lokalt odlade fikon, meloner och kaktusfikon.

Typiska efterrätter är kakor gjorda enligt traditionella recept – ofta med ingredienser som honung, olika sorters nötter, ricottaost och saffran.

Till efterrätten och kaffet serveras de traditionella likörerna Mirto (myrten), Limoncello (citron) och Finocchietto (fänkål). Uppskattar du akvavit med aniskaraktär bör du prova Filu e Ferru, Sardiniens egna grappa.

En snabbguide till Sardiniens mat

Det är värt att resa till Sardinien bara för att uppleva den goda maten.

En specialitet som det ofta bjuds på är Bottarga, lättsaltad och torkad Multe-rom som skivas tunt över pasta med vitlök och persilja. Rommen är orange till färgen och har en delikat smak av hav, sommar och sol. När den finfördelas träder smaken fram ännu mer.

Annat gott är Culorgiones – små pastaknyten ofta fyllda med potatis, fårost och lök – men denna rätt är som mammas köttbullar och kan tillagas på många olika vis.

En vanlig ingrediens är potatis och den har en mild smak här på Sardinien.

Gott är också det sardiska tunnbrödet Pane Carasau. Det serveras ofta varmt med olivolja och färsk rosmarin. När det gäller bröd finns det ett stort urval på ön, här älskar man bröd med olika smaker och utseende.

Däremot säger vi no grazie till den sardiska delikatessen Casu Martzu – rutten ost med fluglarver! Numera är den visserligen förbjuden att sälja enligt EU-reglerna, men är du sugen går det att köpa en bit.

Antipasto. Det är en förrätt och ordet betyder ”innan måltiden”. Antipasto kan bestå av en blandning av olika skinkor, ostar, oliver, salami, kronärtskocka och en hel del annat. På vissa restauranger kan gästen själv komponera ihop sin antipasto.

Angiulotts. Pastaknyten med färskost, spenat och saffran.

Culungiones. Stora pastaknyten med potatismos, mynta och ost. Serveras med köttfärssås eller tomatsås.

Maccarone di Busa. En tjock spaghettivariant som är typisk för Sardinien.

Arrosto. Olika slags grillat kött som serveras med kryddig sås. Sarderna använder flera grilltekniker, men traditionen säger att man bara ska grilla ungdjur, som kalv eller spädgris. Arrosto finns på de flesta restauranger runt hela ön.

Dolci. Efterrätt eller pricken över i:et efter en god huvudrätt. Lokala kakor med mandlar och honung får ofta avrunda en middag. Färsk frukt med glass, macedonia, eller ostbricka är också vanligt.

Upplev matkulturen på Sardinien – ät på en agriturismo!

Två delar lantgård och en del restaurang är lika med agriturismo – ett av de enklaste och mest populära sätten att uppleva det lantliga Italien och dess matkultur.

”Det sprakar till från brasan. Kring elden står nio uppspända spädgrisar vars fett nu droppar ner i elden och får den att flamma upp. Det mjälla och ljusa spädgrisköttet smälter i munnen. Fantastisk och enkel smak. Porceddun är verkligen värd sin upphöjda plats i det sardiska köket.

Sammanlagt åtta rätter dukas upp som förrätter på varje bord, till detta serveras lokalproducerat vin. Då ett fat är uppätet bärs ett nytt likadant in…”

Anna Simonsson på Sydsvenskan har besökt familjegården Sa Mandra utanför Alghero. Läs mer om denna matupplevelse här: www.sydsvenskan.se/resor/historiskt-matparadis-pa-sardinien/

Producerad av Sommar & Co. Tack Roberto Lai för foto.