Icon

Cagliari

Cag

Cagliari

Cagliari heter på sardiska ”Casteddu” och är huvudstaden på ön Sardinien. Casteddu

betyder slott. Staden ligger längst ner på södra Sardinien, vid Golfo degli Angeli. Här bor närmare 178 000 invånare och hela storstads­området (inklusive Elmas, Assemini, Capo, Selargius, Sestu, Monserrato, Quartucciu, Quartu Sant’Elena och de övriga 15 kommunerna) har mer än 480 000 invånare.

Det är en gammal stad med lång historia. Cagliari fick sitt namn av feniserna som kallade den Kalaris (bergig stad) och redan under det 8:e århundradet före Kristus började man använda staden som en viktig hamn i medelhavet. Att staden är en riktigt gammal boplats avslöjas av de 5000 år gamla bosättningar som ligger det begravda under stadens moderna byggnader. Cagliari var en gång huvudstad i kungariket Sardinien (som 1861 införlivades i konungariket Italien) 1324-1848. Därefter blev Turin den formella huvudstaden i riket. I dag är staden ett regionalt centrum för kultur, utbildning, politiskt och konst. Den är även känd för sin varierande arkitektur i jugendstil och flera monument. Cagliari är Sardiniens ekonomiska och industriella nav – med en av de största hamnarna i Medelhavet och en internationell flygplats. Cagliari är också en universitetsstad.

1

2

Sevärt i Cagliari

I Cagliari hittar man ett medeltida område Castello, som stadsdelen heter. Det är den äldsta delen och här finns gamla stadsmurar, imponerande vakttorn, trånga gränder och stora utsiktsplatser.

3

Ett annat intressant område som ligger nära hamnen är Marina. Här finns de bästa restaurangerna, det italienska och det sardinska köket (på via Sardegna), och välbesökta shoppingstråken (via Manno och via Garibaldi).

För naturintresserade rekommenderas en utflykt till de laguner (Santa Gilla och Molentargius) där Cagliaris berömda flamingor lever och häckar. Dessutom får du inte missa Cagliaris enormt långa (1.5 mil) sandstrand Poetto som också är Europas längsta stadsstrand.

Här hittar du en mängd barer, cafeér, resturanger och en och annan nattklubb.

Besök gärna San Benedetto, den största marknaden i Italien. Det är en gammal traditionell marknad i två våningar. På övervåning säljer man kött, frukt, grönsaker, salami och på undervåning färska skaldjur och fisk. Marknaden ligger mellan via Cocco Ortu och via Tiziano. Har öppet måndag till lördag från 0700 till 1400.

Intressanta byggnader med lång historia

Bastionen Sam Remy är en fantastisk utsiktspunkt varifrån man kan se hela staden, stranden och hamnen. Här finns en stor piazza med uteliv där människor kan träffas. På kvällarna kan man ofta se flamingos som flyger förbi bastionen.

En annan intressant byggnad är den romerska amfiteater som byggdes på en klippa på 100-talet e. Kr. Arenan brukade på den tiden fyllas med vatten för att öva inför kommande havsslag. Trots arenans ganska dåliga skick kan man än idag se resterna av de tunnlar där vilda djur och slagskämpar transporterades samt lämningar av åskådarläktarna.

Cittadella dei Musei var förr i tiden familjen Savoias vapenlager, men idag inhyser byggnaden det arkeologiska och etnologiska museet samt nationalmuseet. I byggnaden finns även några konstgallerier.

På det arkeologiska museet finns fynd och historiska föremål från den neolitiska revolutionen fram till medeltiden. En annan sevärd samling är de nuragiska bronsfigurerna och svärden.

4

Stadsdelar att upptäcka i Cagliari

Stadsdelen Marina byggdes från början som en fiskeby med bostäder för vanligt folk.

Med tiden har denna stadsdel vuxit ihop mer och mer med närliggande stadsdelen Castello. Marina avgränsas från hamnen av den stora gatan Via Roma med sina vackra hus och valvgångar, som ger ett imponerande första intryck vid ankomst till Cagliari från havet. På Via Sardegna hittar du de bästa lokala och traditionella restaurangerna i staden.

Stadsdelen Villanova ger ett lantligt intryck. Ett genomgående inslag är de typiskt låga husen och rikligt med grönområden, parker och trädgårdar. Villanova angränsar till stadsdelen Castello vid Viale Regina Elena, också känd som Terrapieno, en flott promenadgata varifrån man har en fantastisk utsikt över staden. Dessutom skiljs stadsdelarna åt av stranden Poetto och hela östra delen av Golfo degli Angeli.

I Villanova utövas det mest kända traditionella firandet som associeras till den ”heliga veckan” i påsktid. Det är ett religiöst firande med lång och stark tradition i Spanien.

Dessa ritualer härstammar från Spanien, och dess styre på Sardinien, och är ett återkommande inslag varje år.

Stadsdelen Stampace, intill Marinara, ligger i den västra delen av staden och har ett rikt kulturliv. Här hittar du bland annat den stora barockkyrkan S. Michele och även de mindre kyrkorna S. Efisio och S. Restituta. S. Efisio är förknippad med Cagliaris mest berömda helgon.

Inom Cagliaris Castello-området byggdes ett fort av Pisanerna vilket sedan fick ytterligare påbyggnader av Aragoneserna. Vi rekommenderar ett besök i detta område som omfattar stadsmurar, vakttorn, ärkebiskopens palats, katedralen, det moderna museet. Dessutom får du inte missa de trånga gränderna, stora utkiksplatserna och torgen där utsikten är fantastisk.

Cagliari

Övriga städer:

Cagliari-284x188

Cagliari

Cagliari heter på sardiska ”Casteddu” och är huvudstaden på ön Sardinien. Casteddu betyder slott. Staden ligger längst ner på södra Sardinien, vid Golfo degli Angeli…

Mer info >

Olbia-284x188

Olbia

Olbia är en modern och livlig stad, som ligger på nordöstra Sardinien. Staden är ekonomiskt och administrativt centrum på denna del av ön och ligger mycket Costa Smeralda…

Mer info >

Sassari-284x188

Sassari

Sassari, som är huvudort i provinsen Sassari, är den näst största staden på ön med över 130 000 invånare. Staden är en av de äldsta på ön och grundades troligen under tidig medeltid.

Mer info >

alghero-284x188

Alghero

Den lilla kuststaden Alghero är en underbar turistort under hela året tack vare dess smågator, gamla stad, affärer och närhet till strand och hav.

Mer info >

Nuoro-284x188

Nuoro

Nuoro är en stad på centrala östra Sardinien. Den ligger på sluttningarna av Monte Ortobene. Staden är huvudstad i provinsen Nuoro med en befolkning på 36.347.

Mer info >

Porto-cervo-284x188

Porto Cervo

Denna italienska badort i norra Sardinien ligger i komunen Arzachena, i provinsen Olbia – Tempio. Byn är det viktigaste centrum av Costa Smeralda.

Mer info >

san-teodoro-284x188

San Teodoro

San Teodoro åtnjuter stor prestige bland de viktigaste turistområdena på Sardinien eftersom den vet hur man erbjuder förstklassiga lockande naturmiljöer tillsammans med turisttjänster.

Mer info >

Producerad av Sommar & Co. Tack Roberto Lai för foto.