Roberto-alghero

Alghero

Den lilla kuststaden Alghero, med sina drygt 40 000 invånare, är en underbar turistort under hela året tack vare dess smågator, gamla stadsdel, affärer och närhet till strand och hav. Staden ligger i provinsen Sassari på nordvästra Sardinien och är speciell med tanke på att den har en hel del influenser från Katalonien. Ett exempel på detta är att gatuskyltarna har Katalanska namn. Alghero har ett unikt läge på en liten udde som omges av havet på tre sidor. Kuststräckan i detta område heter ”korallkusten” (Riviera del Corallo) och namnet kommer just från den fantastiska sardinska röda korallen som finns i området. Nära staden ligger flera omtalade stränder som t.ex. Le Bombarde, en populär sandstrand bara några kilometer norr om staden.

Tydliga influenser från Katalonien

Under medeltiden hade Alghero omfattande inflyttning från Katalonien på Italienska fastlandet.

Detta skedde den tid då Katalonien var del av det stora aragonska riket, som en period härskade över hela Syditalien. Denna folkvandring gav upphov till det lokala tungomålet ”algheres” (talas idag av 1/5 av stadsbefolkningen), vilket påminner mycket om dialekten som talas i Barcelona. Den katalanska kopplingen avslöjas även av den lokala flaggan, som fortfarande är samma som den gamla aragonska riksflaggan.

Populär turiststad med sevärdheter

Under 80- och 90-talet reste många skandinaver till Alghero och idag är staden ett populärt turistmål. Här finns ett av Europas bästa dykvatten, kilometerlånga sandstränder samt hundratals restauranger specialiserade på fisk och skaldjur.

Faktum är att Alghero har på en speciell och uppskattad matkultur: Färsk hummer och svärdfisk erbjuds alltid på bra restauranger som lunchspecialitet, men kan även inhandlas på den pittoreska marknaden. Den gamla delen av Alghero är omgiven av en stadsmur. Där kan man njuta av mat från någon av restaurangerna som ligger på muren och samtidigt titta på solnedgången över havet.

Missa inte att besöka Torre dell´Espero material, Santa Maria katedralen och via Principe Umberto med sitt historiska Casa Doria från 1600-talet.

Övriga städer:

Cagliari-284x188

Cagliari

Cagliari heter på sardiska ”Casteddu” och är huvudstaden på ön Sardinien. Casteddu betyder slott. Staden ligger längst ner på södra Sardinien, vid Golfo degli Angeli…

Mer info >

Olbia-284x188

Olbia

Olbia är en modern och livlig stad, som ligger på nordöstra Sardinien. Staden är ekonomiskt och administrativt centrum på denna del av ön och ligger mycket Costa Smeralda…

Mer info >

Sassari-284x188

Sassari

Sassari, som är huvudort i provinsen Sassari, är den näst största staden på ön med över 130 000 invånare. Staden är en av de äldsta på ön och grundades troligen under tidig medeltid.

Mer info >

alghero-284x188

Alghero

Den lilla kuststaden Alghero är en underbar turistort under hela året tack vare dess smågator, gamla stad, affärer och närhet till strand och hav.

Mer info >

Nuoro-284x188

Nuoro

Nuoro är en stad på centrala östra Sardinien. Den ligger på sluttningarna av Monte Ortobene. Staden är huvudstad i provinsen Nuoro med en befolkning på 36.347.

Mer info >

Porto-cervo-284x188

Porto Cervo

Denna italienska badort i norra Sardinien ligger i komunen Arzachena, i provinsen Olbia – Tempio. Byn är det viktigaste centrum av Costa Smeralda.

Mer info >

san-teodoro-284x188

San Teodoro

San Teodoro åtnjuter stor prestige bland de viktigaste turistområdena på Sardinien eftersom den vet hur man erbjuder förstklassiga lockande naturmiljöer tillsammans med turisttjänster.

Mer info >

Producerad av Sommar & Co. Tack Roberto Lai för foto.